Romtelecom se automatizeaza

Comunicatii mobile, mai 2003

Romtelecom a participat la CERF 2003 impreuna cu subsidiarele sale, Cosmorom, ARtelecom si Cablevision of Romania. In standul Romtelecom au avut loc zilnic demonstratii de video- si audio-conferinte si prezentari ale noilor servicii: CLIP, CLIR, Voces, Voces Pro, ISDN, TelVerde, UNITEL si ConectO.
Operatorul si-a promovat pachetele de servicii Avantaj Net (Voces & CLIP), Avantaj Pro (Voces Pro & CLIP), Acces 64 si 128 (ISDN BRA & Internet) la pret redus.
In privinta echipamentelor, Romtelecom a expus centrale telefonice de ultima generatie si seria de telefoane Alcatel OmniDesktop compatibile VoIP.
Cosmorom a lansat 3 noi tipuri de abonamente - Plus 35, Plus 75 si Plus 250 - si campania COSMO la FIX, care consta in reducerea tarifului pentru apelurile efectuate cu cartelele preplatite Cosmo catre reteaua Romtelecom la 30 centi pe minut.
ARtelecom a promovat la CERF serviciile de video streaming si ISDN. ARtelecom se afla in plin proces de extindere a capacitatii retelei si implementeaza noi protocoale si tehnologii in retea, inclusiv multicasting, ceea ce va face reteaua ARtelecom prima retea IP din Romania pregatita pentru aplicatiile de audio-video streaming. ARtelecom va investi anul acesta 8 milioane USD in video streaming si un proiect ADSL.
Cablevision of Romania (CVR), singurul furnizor de televiziune prin cablu subteran din Romania, implineste anul acesta 10 ani de existenta pe piata.
Romtelecom a mai anuntat, pe 16 mai 2003, lansarea serviciului TELLO, un serviciu de mesagerie vocala care permite utilizatorilor sa comunice intre ei prin intermediul unei casute vocale virtuale, capabila sa inregistreze, sa redea si sa gestioneze mesajele vocale. Serviciile intregului grup Romtelecom pot fi cumparate acum si prin noul centru de lucru cu publicul din Bucuresti, B-dul Magheru nr. 36.

RomTelecom a declansat restructurarea personalului
In cadrul programului general de restructurare a societatii, Romtelecom Botosani va disponibiliza in 2003 aproximativ 35% din personal, adica 150 din cei 414 salariati ai sai, a anuntat directorul general al Romtelecom Botosani, Viorel Iliuta. Dintre acestia, o parte va fi preluata in serviciile externalizate, iar ceilalti, in functie de vechime, vor primi pina la 12 salarii compensatorii. Disponibilizarile vor fi esalonate pe parcursul intregului an 2003, dar, daca un angajat va cere sa fie disponibilizat, putem face acest lucru oricind, a afirmat Viorel Iliuta.
La Romtelecom Arad, aproximativ 70 de persoane nu vor mai avea posturi din momentul automatizarii a 12 centrale manuale din judet, acestora adaugindu-li-se alte zeci de persoane restructurate. Automatizarea se va face cel tirziu pina la finele anului, iar la acest numar de angajati se adauga alte zeci de persoane din restructurarile ce vor urma la cele 5 oficii din municipiul Arad si care au loc deja, a declarat Dan Cioca, directorul comercial al filialei din Arad. O parte dintre angajati vor primi citeva salarii drept compensatii, in functie de vechime, prioritate avind cei care solicita disponibilizarea. In aprilie, peste 60 de persoane au fost concediate la Romtelecom Arad, fiind inchise 19 oficii comerciale din localitatile unde existau mai putin de 2.000 de abonati. In prezent, Romtelecom are 630 de angajati in judetul Arad.
Se lucreaza cu normative de personal vechi de jumatate de secol.
Consiliul National al Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii a adoptat pe 19 aprilie, la Baile Felix, o rezolutie ce ia act de intentia conducerii Romtelecom de a face disponibilizari. Conducerea Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii acuza lipsa investitiilor si managementul slab al Romtelecom pentru disponibilizarile masive ale societatii si anticipeaza amputarea unor servicii importante ale societatii ca urmare a restructurarilor. Rezolutia insista ca procesul de restructurare si reorganizare a societatii trebuie facut cu respectarea legislatiei - a Codului Muncii si, in special, a capitolului concedieri colective.
Sindicalistii revendica dreptul de a participa, prin dialogul dintre federatie si administratie, la elaborarea normativelor pentru cuantificarea numarului de personal dedicat fiecarei activitati din cadrul Romtelecom. Nu exista, la ora actuala, normative de personal, ultimul normativ are 35-40 de ani vechime, ceea ce nu mai este conform cu tehnologia actuala, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii, Ioan Andrei.
Potrivit rezolutiei adoptate la Felix de reprezentantii celor 71 de organizatii ale federatiei, sindicalistii vor recurge la formele de protest prevazute de legea conflictelor colective de munca ori de cite ori administratia nu respecta legislatia, a spus Ioan Andrei.
Din cei 29.000 de angajati ai Romtelecom, 26.500 sunt membri ai Federatiei Sindicale din telecomunicatii.
Directorul general al Romtelecom, James Hubley, a afirmat ca programul de reducere a numarului de salariati ai Romtelecom va fi elaborat pe criterii de eficienta, urmind ca disponibilizarile sa fie realizate dupa analizarea mai multor indicatori de performanta ai fortei de munca. Unul dintre indicatorii de performanta este numarul de linii telefonice la un salariat. Este evident ca daca acest indicator este mai mare, atunci costurile de operare sunt mai mici, situatie ce permite unei companii sa fie mai competitiva din punct de vedere al tarifelor percepute pentru serviciile furnizate, a mai spus Hubley.
Grupul elen OTE, actionarul majoritar la Romtelecom, a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca intentioneaza sa reduca forta de munca cu 9.000 de persoane in urmatorii 2 ani, pentru a tine sub control costurile si a redresa activitatea companiei. La sfirsitul anului 2002, Romtelecom opera aproximativ 4,2 milioane de linii telefonice cu aproximativ 30.000 de salariati, record negativ pentru ECE.

Camelia Lungu