Premiul special de 3000 dolari - escrocherie garantata.

Apelurile cu 89… fac noi victime

Adevarul Arad , 15.03.2001

Cu cateva zile in urma, Diana Scortaru, din Arad, a primit la domiciliu o vizita mai putin obisnuita. Un oarecare Lucian Nagy – cel putin asa s-a prezentat – a tinut sa-i aduca personal o veste care trebuia sa-i produca o mare bucurie. Este vorba de un “plic oficial”, expediat din Bucuresti de catre Ovidiu Mihailescu, directorul Centrului de Cautare a Castigatorilor Eligibili. In acesta se spune ca dupa controlul Comisiei de Cautare a Castigatorilor Eligibili (CCCE) si in urma confirmarii de catre calculatorul central, doamna Diana Scortaru din Arad a fost declarata ELIGIBILA PENTRU CASTIGAREA A 3000 USD in Marea Promotie intitulata “Plic Oficial”. Apoi, cu litere negre, ingrosate, destinatarul a anuntat ca: ”Suma de 3000 USD asteapta apelul dumneavoastra validat, pentru a va fi acordata”. Iar in continuare: ”Daca va scriem acum este pentru ca pana astazi, in ciuda tuturor eforturilor noastre de cautare anterioare (scrisori, telefoane, telegrame…(care, de fapt, in realitate, n-au fost primite n.r.), nici o doamna D. Scortaru nu a luat legatura cu noi pentru a confirma eligibilitatea sa”. Crescendo, finalul textului este cel mai convingator: Daca dvs. sunteti persoana pe care o cautam, deci daca va numiti intr-adevar D. Scortaru si locuiti intr-adevar in localitatea Arad, RASPUNDETI FARA A MAI PIERDE NICI O CLIPA! E VORBA DE CASTIGUL DVS.! Telefonati cat mai repede posibil la numarul de telefon de mai jos, respectati procedurile de validare, comunicati-va Numarul de identificare a Eligibilitatii ca sa va faceti inregistrat de catre departamentul nostru administrativ, (Atentie! Nu va ramane mult timp la dispozitie!). va rugam sa primiti, doamna D. Scortaru, felicitarile noastre sincere!”

Urmeaza apoi doua semnaturi indescifrabile, cica validate, a directorului Distribuire Premii si a … controlului oficial!!

BANII VA ASTEAPTA LA …8912353

In partea de jos a paginii, intr-o grafica ireprosabila, aflam numarul de telefon care trebuie apelat de urgenta, de fapt un numar care incepe cu … 89! – Adica (01) 8912353 – bineinteles apelabil 24 de ore din 24 insa contra unui tarif de 26.900 lei/min. pentru destinatar, acest numar reprezinta totodata si primul semn de intrebare cu privire la… credibilitatea generoasei oferte cazute din senin. Nu lipseste, evident, partea esentiala a scrisorii – numarul de identificare a egibilitatii care trebuie (cum altfel ?! n.r.) comunicat: 20.21.12.36.39.65.

Ce poti face, asadar in fata unei asemenea tentatii?! Parcurgi dintr-o suflare regulamentul jocului. Care, desi este scris cu litere de tipar, trebuie sa fi foarte atent si sa dai dovada de multa rabdare pentru a-l intelege, intrucat redactarea este una inghesuita si alambicata.

SIRETENIA JOCULUI

La o analiza atenta a Regulamentului jocului, se desprind doua feluri de indicatii. Astfel, dupa ce in trei patrimi din scrisoare destinatarul este felicitat si imbiat sa sune cat mai urgent pentru a-si valida premiul, in regulament este atentionat ca trebuie sa dea raspunsul cel mai apropiat de realitate la o anume intrebare subsidiara (?!?) Pai, care realitate? Caci pana acum n-a rezultat de nicaieri ca ar fi mai multe realitati! S-a spus doar ca destinatarul nu trebuie decat s-a confirme acel numar de egibilitate, care este doar unul scris si cat se poate de clar! De asemenea fara sa specifice la ce se refera, castigatorului i se aduce la cunostinta ca trebuie sa (mai) raspunda corect la niste intrebari?!

In a doua categorie de indicatii, organizatorii avertizeaza destinatarul cum ca societatea ZXY SRL din Bucuresti (initiatorul concursului) nu obliga pe nimeni sa sune la numarul de telefon mentionat daca nu vrea sa accepte aceasta oferta. Si ca – atentie – eventualele reclamatii pot fi trimise la o adresa postala. Mai mult decat atat, organizatorul linisteste destinatarul ca, in cazul in care se intampla nu stiu ce, societatea ZXY SRL suporta contravaloarea convorbirii telefonice. Ceea ce pune capac este mentiunea cu “forta majora”, caz in care organizatorul se spala pe maini de orice despagubire si responsabilitate.

SUSPICIUNI SI … TREI TEPE

E firesc, credem, ca inainte de a pune mana pe telefon sa incercam sa intelegem ce e cu acest joc. Mai ales ca destinatarul se intreaba obsesiv cum de a fost el alesul soartei. Important de retinut este si faptul ca “postasul” L. Naghi – care a adus plicul personal la adresa d-nei Scortaru – a lasat ceva “urme”. Mai precis, un sediu al firmei, pe strada O. Goga, un telefon mobil si … adresa sa.

Cu ajutorul d-lui Dan Cioca, Director Comercial la ROMTELECOM Arad am reusit sa aflam ca toate datele lasate de Naghi sunt false. Pe O. Goga nici urma de firma, in Micalaca nu exista blocuri cu “X”, iar la mobilul cu pricina nu poti vorbi decat cu robotul. Smecheria ca firma sa trimita pe cineva pe cineva in “carne si oase” a avut, asadar, picioare scurte.

VORBA LUNGA, CASTIG CAT MAI MARE

Sunind la 891.23.53, surprizele se tin lant. Prima ar fi aceea ca la capatul celelalt al firului e un robot. O voce calda, de femeie, isi face intrarea, vorbind cu multa pasiune despre generozitatea acestui joc. Spicuim”: Tin sa te salut personal in numele organizatorilor … ai apelat un numar special infiintat pentru tine (care insa costa 26.900 lei/min. – n.r.) deoarece esti eligibil pentru a castiga 3000 $. Aceasta ultima formulare este repetata obsesiv pentru a fi implantata in mintea destinatarului. Bucuria firmei ca, in sfarsit, a depistat potentialul beneficiar al premiului pare a depasi cu mult entuziasmul persoanei in cauza. “Tu trebuie sa fi persoana care a primit prin posta documentul!” “Nici nu-ti inchipui cat ma bucura telefonul tau (dupa tariful convorbirii, credem si noi acest lucru – n.r.) dupa atata vreme in care nu am avut nici un semn de la tine.” Se apeleaza la cele mai logice argumente. “Daca esti intr-adevar acea persoana, inseamna ca ai primit plicul oficial, altfel nu ai avea cum sa afli acest numar. Daca totusi l-ai auzit intamplator – esti avertizat sa lasi joaca deoparte pentru ca oricum nu poti pacali pe nimeni.”

Se observa cu usurinta ca scopul robotului este de a te tine cat mai mult timp cu urechea lipita de receptor. Urmeaza cateva pauze in care esti rugat foarte frumos sa-ti dai numele, adresa si sa spui “rar si tare, cifra cu cifra” numarul de identificare a eligibilitatii. Dupa care ti-l repeta robotul, iar tu trebuie sa-l verifici, intrucat “aceasta campanie publicitara este cat se poate de serioasa si aveti cu adevarat oportunitatea de a castiga premiul”. Seriozitate de care te poti convinge cu atat mai mul cu cat ai de gand sa pierzi mai multe impulsuri…

PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA…

Pentru Dan Cioca, Director Comercial la ROMTELECOM Arad, apelurile care incep cu ’89 I-au creeat deja o multime de probleme. Motiv pentru care ROMTELECOM a luat recent masura avertizarii abonatilor ale caror note de plata depesesc un milion de lei in doua zile.

Pe de alta parte insa, acest gen de firme au incheiat contracte perfect legale cu ROMTELECOM, privind inchirierea unor servicii telefonice cu valoare adaugata. “Apelarea acestor numere este o initiativa a clientilor. Aici noi nu putem interveni, pentru ca nu avem cum. ROMTELECOM a mai facut totusi ceva pentru protejarea abonatilor si anume, incepand din ianuarie a.c. a limitat aceste convorbiri la maximum 30 de minute” - spune Dan Cioca.

Am mai aflat ca in Ungaria, de exemplu, aceste firme sunt obligate prin lege sa puna la dispozitie si un numar de telefon fix pentru reclamatii.

In ceea ce priveste enigma aflarii adresei si a datelor personale, acestea se pot lua pur si simplu din “Pagini Aurii” sau din diverse cataloage de carti.

Cosmin Trif, Sorin Ghilea