Aradenii, victime ale fraudelor pe Internet. Convorbire cu Dl. Dan Cioca, sef departament Oficii Comerciale Romtelecom

Adevarul Arad, 20.04.2004

- Recent, locul celebrelor convorbiri telefonice cu suprataxa (cunoscute si sub denumirea de linii erotice sau tot felul de concursuri), care generau facturi uriase pentru abonatii Romtelecom, a fost luat de catre asa-numitele fraude realizate prin Internet. Mai intii, spuneti-ne, va rugam, care este procedura prin care abonatii Romtelecom ajung sa primeasca astfel de „tepe” ?
- Este vorba de accesarea unor site-uri, care au de regula doua optiuni, o optiune cu plata directa, una fara plata directa. Dar, undeva in josul imaginii scrie ca poti intra acolo „doar la pretul convorbii telefonice...” Omul este indus in eroare si pentru ca textul este in limba engleza si este foarte mic, ascuns undeva la marginea site-ului. Vazind ceva gratuit, sigur ca este tentant. Nu trebuie sa ne imaginam ca toate aceste site-uri sunt imagini sexy sau porno. Exista si site-uri cu jocuri pentru copii sau mici softuri, mici programele, accesate nu numai de catre copii ci si de catre oameni maturi. Practic, aceste programe se descarca fara voia omului. E adevarat ca omul este avertizat. Insa textul avertizarii e mic si in engleza, ceea ce de multe ori e ca si cind n-ar fi...
- Domnule Cioca, ce se petrece din punct de vedere tehnic ?
- Dupa cum v-am spus, omul este avertizat, ceea ce inseamna ca este deconectat de la providerul lui de Internet si este conectat direct pe un numar de telefon international, la un pret al companiei noastre. Este vorba de convorbiri cu Anglia, Guinea, convorbiri prin satelit etc. al caror pret e de citeva ori mai mare decit convorbirile obisnuite. Practic se descarca o conectiune de tip dial-up conection (care de regula „taie” si aceea componenta auditiva, pe care suntem obisnuiti s-o auzim de fiecare data cind ne conectam la Internet) astfel incit omul descarca un mic programel si automat, in spatele imaginii se formeaza o alta conexiune. Abonatul crede ca este conectat pe providerul lui, dar, de fapt, el este acum conectat direct pe convorbirea, hai sa-i spunem, de Anglia. Pe care convorbire sigur ca mai departe se descarca jocul, programul sau imaginea accesata.
- Nu exista nici un indiciu care sa-i dea abonatului de gindit ca se intimpla ceva ?
- Un argument important este ca la unele programe iti cer sa spuni tara de unde suni. De ce ? Nicidecum pentru statistica, ci pentru ca organizatorul aplicatiei respective sa stie ce cod sa formeze in fata numarului de Romania. Din Romania, de exemplu, se formeaza 00, din alta tara altceva. Mai nou unele programe detecteaza tara din care care suni din IP-ul celui care acceseaza, motiv pentru care nu-l mai in- treaba nimic. De fapt, scopul acestora nu este decit sa-si atraga cit mai mult trafic, din care cistiga un procent.
- Totusi, cum ne putem proteja de aceste „tepe”?
- Orice abonat poate sa se pazeasca foarte simplu, avind telefonul parolat la convorbiri internationale sau numai cind acceseaza Internetul. Atunci, aceasta, hai sa-i spunem frauda intre ghilimele nu mai este posibila, deoarece cind are loc deconectarea de la providerul de Internet, din cauza faptului ca linia este parolata, acel numar international nu se mai poate forma. Sigur, se poate parola si in asa fel incit sa ai restrictii doar la convorbirile internationale. Pe de alta parte trebuie sa spun ca orice om ar trebui sa se gindeasca mai bine cind afla ca ceva este gratuit. Probabil ca oamenii nu-si dau seama din cauza tentatiei foarte mari de a lua un lucru mai ieftin de pe Internet. Tentatia apare printr-un program mai bun, printr-un joc mai bun, sau prin tot felul de fotografii mai deocheate. Cu toate ca nimeni nu-ti da ceva astazi gratis...
- Domnule Cioca, ce pagube s-au inregistrat in judetul nostru prin aceste mijloace ?
- De nivelul sutelor de milioane de lei. Noi descoperim aceste cazuri prin salturile de trafic inregistrate, la un interval de o zi, doua. Cind intilnim astfel de situatii, clientii in cauza sunt avertizati si dupa caz se trece la restrictionare sau deconectare.
- Care este costul maxim la care pot ajunge asemenea „convorbiri ” pe Internet ?
- Acestea pot ajunge pina la 4 Euro pe minut. Cele mai scumpe sunt convorbirile prin satelit, facute in tari in care bineinteles clientul spune ca n-a vorbit in viata lui. De altfel, daca am face o proba si am suna la numarul respectiv am constat ca acolo raspunde un modem de calculator. De fapt, aici nu avem de a face o convorbire, ci cu o transmisie de date. Este ca si cum providerul nostru de Internet ar avea numar de Anglia, si nu unul local, taxat, sigur, de citeva ori mai putin.

Cosmin Trif