ROMTELECOM si Protectia Civila Arad - O colaborare de referinta

Revista Protectiei Civile - 28.02.2004

Relatia dintre ROMTELECOM si Protectia Civila dateaza de multe decenii. Inca din timpul marilor inundatii din anii 1970 si 1975, chiar daca institutiile noastre aveau alte denumiri si atributii, ROMTELECOM a actionat pentru remedierea cit mai rapida a deranjamentelor la liniile de telecomunicatii cauzate de inundatii si punerea la dispozitia Armatei a legaturilor telefonice necesare pentru ajutorarea populatiei afectate.

De data aceasta cu atributiile actuale, cu prilejul inundatiilor din anul 2000 din zonele Ineu si Chisineu Cris, ROMTELECOM a asigurat remedierea deranjamentelor la cablele afectate de inundatii si a pus la dispozitia Protectiei Civile circuitele necesare pentru desfasurarea activitatii.

O alta latura a colaborarii dintre institutiile noastre este cea legata de instiintarea si alarmarea personalului de conducere, salariatilor si populatiei in cazul producerii unor amenintari majore asupra populatiei si bunurilor materiale, in timp de pace - calamitati sau catastrofe si in timp de razboi - atacuri aeriene sau acte teroriste. Aceasta se realizeaza prin intermediul circuitelor puse la dispozitie de catre ROMTELECOM.

De asemenea cele doua institutii colaboreaza si la nivelul Comisiei judetene de aparare impotriva dezastrelor, ROMTELECOM asigurind legaturi directe pentru situatii deosebite atit pe timp de pace cit si pe timp de razboi. In fiecare zona din municipiu si din judet sunt echipe de electromecanici care sunt pregatiti sa remedieze in cel mai scurt timp deranjamentele aparute la liniile de telecomunicatii pentru a se putea asigura cit mai rapid legaturile solicitate de catre Protectia Civila.

Impactul modernizarii retelelor de telecomunicatii prin inlocuirea traseelor aeriene cu trasee subterana de fibra optica si prin inlocuirea cablelor vechi cu manta de plumb cu cable noi cu manta tip ALPET a condus la fiabilizarea retelelor de telecomunicatii, astfel incit deranjamentele aparute in situatiile deosebite cauzate de catastrofe naturale au fost mult mai reduse in ultimii ani.

De asemenea inelele de fibra optica care leaga unitatile distante ale centralelor digitale au condus la fialbilizarea legaturilor de telecomunicatii, astfel ca in cazul unei intreruperi fizice a unui traseu de fibra optica, traficul este imediat rutat pe cealalta parte a inelului si comunicatiile nu sunt afectate de deranjamentele aparute. Pentru comunicatiile spre exteriorul judetului legaturile sunt de asemenea securizate prin conectarea centralelor digitale Alcatel si Ericsson din municipiul Arad la doua centre de zona diferite din tara, traficul putind fi rerutat daca apar probleme in unul din centrele respective.

In vederea unei mai bune comunicari dintre Inspectoratul de Protectie Civila al Judetului Arad si Primariile din judet, in cursul anului 2003, am instalat la 54 de Primarii din judet conturi de acces la Internet prin ARtelecom - companie care este o subsidiara a ROMTELECOM. Astfel comunicarile referitoare la situatiile desebite (de exemplu avertizarile meteo) ajung in teritoriu in termen scurt si cu toate amanuntele necesare.

La ceas aniversar doresc sa urez personalului Inspectoratului de Protectie Civila Judetean Arad, sanatate, putere de munca si multe impliniri.

Dan Cioca