Conferinta de presa

 Observator Arad, 24.12.1999

Telefonia manuala va fi complet desfiintata

Mult criticata din cauza prea deselor majorari de tarife si a modului in care s-a “privatizat”, Romtelecom are insa si partile ei bune. Astfel, este incontestabil meritul meritul companiei de a moderniza intr-un timp relativ scurt reteaua nationala de telefonie fixa, aduciAnd-o la exigentele secolului XXI. In conferinta de presa organizata ieri de conducerea Directiei de Telecomunicatii Arad, am putut afla care au fost realizarile acesteia in anul care se va incheia peste o saptamana, dar si neimplinirile.

Investitii si modernizari

Principala preocupare a filialei aradene a Romtelecom in acest an a fost dezvoltarea retelei, prin instalarea de noi linii digitale, in numar total de 7000. Au fost instalate si noi centrale digitale de tip Alcatel, Goldstar si Topex, in localitatile Macea, Sanmartin, Horia, Lipova, Arad, Vladimirescu, Vinga, Mailat , Manastur si Sepreus, un numar de 1943 de abonati avand astfel acces la serviciul de telefonie. La data de 30 XI 1999, in judetul Arad existau 88622 abonati ai companiei, din care 45104 in centralele digitale (50,89% din total), 34466 in cele analogice si 9052 in cele manuale. Referitor la acestea din urma, Gicu Donovici, directorul general al D.Tc. Arad a tinut sa precizeze: “Depunem toate eforturile pentru ca in anul 2000 toate centralele manuale ce mai exista in judet sa fie desfiintate, iar populatia sa aiba acces la telefonia digitala mult mai performanta.”

Gradul de telefonizare a municipiului Arad este de 32,24%. Numarul de abonati este, fireste, cel mai ridicat din tot judetul, anume de 59507 (31498 in centrale digitale si 28009 in centrale analogice). Cererile de instalare de noi posturi telefonice, 2000 la numar, au fost aproape integral solutionate. Pe deasupra, exista inca 3000 de numere disponibile. Modernizarile efectuate in cartierele Gai, Bujac, Vlaicu, Micalaca si Gradiste au contribuit la fiabilizarea retelei si scaderea numarului de deranjamente. Se continua actiunea de decuplare a abonatilor cuplati, pentru ca sistemul cu pricina creeaza multe probleme in exploatare. In ce priveste gradul de telefonizare pe intreg judetul, acesta e de 18,5%, mai mare decat media pe tara.

In paralel, a continuat extinderea Sistemului Telefonic Fix cu acces prin Radio (STFR), care este functional din 1998. La ora actuala, prin intermediul acestuia sunt conectati la retea 868 abonati din municipiu si localitati din jurul lui.

Nu au fost uitate nici posturile publice cu cartela. Anul acesta au fost instalate 180 de cabine telefonice in Arad si alte localitati din judet, astfel incat numarul lor total e acum de 347, dintre care 37 sunt cabine confectionate din fibra de sticla. Fata de alte mari orase ale tarii, Aradul nu se confrunta prea des cu fenomenul de vandalizare a posturilor publice de telefon. Au fost cateva cazuri de rupere a usilor la unele cabine (mai sunt si claustrofobi pe lumea asta…), ele urmand a fi scoase de tot, ca acei ce sunt deranjati de respectivul obiect sa nu mai aiba pe ce-si descarca nervii.

“Millenium bug”

Problema anului 2000, numita si “millenium bug” ori virusul Y2K este tratata cu seriozitate de Romtelecom. Problemele de natura informatica ce pot aparea odata cu trecerea la anul 2000 s-ar putea sa afecteze buna desfasurare a activitatii. In acest scop se acorda maxima prioritate tuturor masurilor care sa asigure desfasurarea fara intrerupere a activitatii in perioada pragului dintre ani. Exista specialisti care sa urmareasca buna functionare a retelei de telefonie. Sistemele si subsistemele critice din Romtelecom vor fi conforme cu cerintele anului ce vine, pana la sfarsitul lui 1999.

Tarife mult prea mari

Criticile cele mai dese la adresa operatorului national de telefonie fixa se refera la majorarea succesiva a tarifelor pentru serviciile prestate, majorari considerate de multa lume nejustificate si in total dezacord cu puterea financiara a cetateanului de rand. In anul ce a trecut de la privatizare, Romtelecom a majorat tarifele de patru ori. Motivele invocate au fost deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul, cresterea ratei inflatiei, cat si necesitatea sustinerii politicii de investitii (in 1999, numarul de linii telefonice a crescut cu 350000 in toata tara, iar alte 150000 au fost inlocuite). Dintre acestea, al treilea pare cel mai plauzibil, pentru ca, intr-adevar, daca investesti, trebuie sa-ti recuperezi cumva banii. Nici o companie intr-o economie de piata nu face acte de caritate, investind intr-o afacere din care nu se va alege cu nimic.

“Investitiile in sistemul telecomunicatiilor au luat-o cu mult inaintea dezvoltarii economice- preciza Gicu Donovici . Asa se face ca tarifele , care urmaresc recuperarea lor sunt mult prea mari fata de limita suportabilitatii, mai ales a populatiei.”

In aceste conditii, Romtelecom a fost nevoita sa “inghete”actualele tarife. Preconizata marire a lor, de la 1 ianuarie 2000, nu se va mai produce. ”La o noua scumpire ne putem astepta, totusi, in cursul anului viitor. Cind anume, se va anunta dinainte”-a spus directorul comercial Dan Cioca.

O alta problema o comstituie reclamatiile abonatilor cu privire la incarcarea nejustificata, din punctul lor de vedere, a facturilor telefonice. Din numarul total al acestora, 4‰ reclama ca facturile sunt incorect intocmite si caplatesc mai mult decat au vorbit. Cele mai multe astfel de plangeri provin din rindurile abonatilor racordati la sistemul analogic, in timp ce abonatii arondati la reteaua digitala se confrunta in mai mica masura cu asemenea probleme. Reclamatiile se dovedesc imtemeiate in 96-97% din cazurile ce tin de centralele analogice si in 3-4% in cele ale abonatilor ce beneficiaza de serviciile telefoniei digitale. Problema este, asadar, inca departe de a fi rezolvata.

Planuri pentru 2000

In anul ce vine, Directia de Telecomunicatii are in program instalarea unui numar de 18030 noi linii telefonice digitale, in 44 de localitati. Vor fi astfel inlocuite astfel centrale digitale de tip Ericsson sau Alcatel. O intreaga zona, e vorba de valea Crisului Alb, va fi astfel aliniata standardelor civilizatiei moderne. Aici se lucreaza in prezent la instalarea cablurilor din fibra optica, ce vor conecta noile centrale la cele din Arad. In scurt timp, vechea centrala de pe vremea bunicii (la care centralista din plictiseala, putea asculta tot ce vorbesc abonatii), impanzita de prize, fire si firute, va deveni piesa de muzeu.

Dan Maghis