Cum pot fi evitate unele necazuri…

Convorbire cu dl.ing. Dan Cioca, Directorul Comercial al ROMTELECOM Arad

 Adevarul Arad, 17.07.1999

- Domnule director, cum se poate ajunge proprietarul unui post telefonic, avand in vedere conditiile actuale?

- Pentru a putea deveni titularul unui post telefonic, trebuie in primul rind sa fii proprietarul unui spatiu. Acest lucru, insa, este necesar sa fie dovedit cu acte. Pentru instalarea postului telefonic, viitorul abonat avand nevoie de actul de proprietate asupra locuintei alaturi de o cerere, completata din timp.

- In cazul inchirierii unei locuinte care are deja instalat un post telefonic, care sunt obligatiile chiriasului fata de Romtelecom?

-Chiriasul nu are nici un fel de obligatie fata de noi, atata timp cat nu figureaza la noi, ca titular al postului telefonic. In acest caz, toate obligatiile revenind proprietarului.

- Ce se intampla daca chiriasul care nu este titular, vorbeste prea mult la telefonul la care nu este titular?

- Abonatii nostri trebuie sa stie ca noi de trei ori pe saptamana facem citirea benzilor din centralele digitale, cu scopul de a depista abonatii cu salturi mari de trafic fata de media normala. Daca in intervalul de doua citiri apar convorbiri de peste 500000 lei, ROMTELECOM-ul trimite o telegrama titularului de contract, iar daca factura este de peste un milion de lei se suspenda automat telefonul, solicitandu-se plata facturii. Desigur in cazul in care nu este achitata factura telefonica in 60 de zile de la chemarea abonatului, in a 61-a zi actionam in judecata titularul postului telefonic, deoarece ROTELECOM-ul nu are nici un fel de relatie contractuala cu chiriasul locuintei.

- Cum pot proprietarii care isi inchiriaza spatiile, sa evite astfel de situatii neplacute?

Simplu, prin trecerea postului telefonic pe numele chiriasului. In acest caz, toate responsabilitatile si obligatiile revenind chiriasului. Taxa schimbarii de nume este de numai 13500 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice de 151000 lei. Sa mai mentionam ca pentru ca postul telefonic sa ramana al proprietarului, iar factura sa fie platita de chirias, se poate incheia un contract notarial intre cele doua parti.

Lavinia Todoca